• Gun jezelf het beste. Natuurlijk gezond. De stem van je hart. Klik op de foto en lees meer....

 • Homeopathie helpt bij zwangerschapsklachten. Klik op de foto en download mijn gratis e-book.

KLACHTEN

bij welke klacht homeopathie?

KINDEREN

bij fysieke en mentale beelden

VROUWEN

hormonen en zwangerschap

VERWERKING

ondersteuning bij rouw en trauma

VACCINATIES

Informatie, preventie, en profylaxe

Sint autisme en adhd - Mireille Veninga

Tips voor een rustige tijd en een geslaagde pakjesavond

Sinterklaas is voor de meeste ouders best een uitdaging. Voor kinderen met een stoornis in het autisme spectrum, zoals adhd, pdd-nos, asperger of andere kinderen voor wie voorspelbaarheid en structuur meer dan gemiddeld belangrijk zijn is het een van de meest onrustige tijden van het jaar.
Als moeder van structuur-minnende kinderen en als klassiek homeopaat met vele jaren ervaring in de behandeling van deze kinderen krijg ik in deze tijd veel vragen. De strekking is altijd gelijk: Hoe houd ik het leuk?

Wat maakt deze periode zo moeilijk?

Vanaf oktober liggen de pepernoten en chocoladeletters al gebroederlijk naast de kerstballen in de schappen. Speelgoedfolders vallen de brievenbus al binnen.
Overal wordt van alles georganiseerd. In de supermarkt kun je je schoen zetten. Op het werk van papa en mama komt Sinterklaas op bezoek. Bij opa’s en oma’s mag de schoen worden gezet of de sint komt langs. Misschien zit uw zoon op een club of vereniging waar natuurlijk ook de Sintviering niet ontbreekt. Ook op school wordt veel aandacht gegeven aan het Sinterklaasfeest. En dan nog de tv; aandacht op televisie, op Nickelodeon met de Club van sinterklaas en het Sinterklaasjournaal. 

Al deze input herinneren je kind aan de spannende tijd, aan de onzekerheid. Het niet weten wanneer er wat gaat gebeuren. Iets wat voor de meeste kinderen al moeilijk is, maar zeker voor kinderen met autisme of aanverwant.

Alle tips op een rij:

 1. maak de hele periode overzichtelijk. Download de schoenkalender en kleur de dag waarop het schoentje gezet mag worden. Markeer ook de dag waarop winterklaas weer naar huis gaat. 
 2. overweeg om de schoen te zetten in de ochtend, als je kind naar school gaat, zo blijven de nachten rustig en kan zwartepiet overdag ook eens even wat doen. 
 3. Zet de schoen buiten naast de deur, onder een afdakje.
 4. pas de voeding van je kind zoveel mogelijk suikervrij aan
 5. ja zeg! juist in deze tijd mag snoep toch zeker wel? Er zullen nog maar weinig ouders zijn die de invloed van suiker op het gedrag van hun autistische kind niet zullen onderkennen. Suiker verhoogd het adrenaline peil, het ”ik moet rennen voor de leeuw” hormoon. Suiker doet dit ook. Het hele gebeuren rondom sinterklaas ook. Je krijgt zo een stapeleffect, wat je kind extra onrustig maakt.
 6. Stuur mij een mail en ik stuur je een uitgebreid artikel over hoe je op een eenvoudige wijze met kleine aanpassingen al veel kunt bereiken. Heb je meer tijd, ga dan zelf even googelen, bv op voedzo.nl
 7. zorg dat iedereen een taak heeft op pakjesavond en maak een planning. Afhankelijk van de leeftijd van je kind ondersteun je dit met pictogrammen op het planbord.
 8. beperk het aantal sinterklaasmomenten. Je kind komt niks te kort als hij niet naar het sinterklaasfeest op de sportclub of van je baas gaat, sterker nog je doet jezelf en je kind er een groot plezier mee om niet te gaan
 9. overleg met de homeopaat wat er mogelijk is om de onrust te kanaliseren en te verminderen. Is je kind al onder behandeling dan is een kleine aanpassing in de remedies vaak voldoende. Is je kind nog nieuw in de praktijk dan is er vaak ook prima invloed uit te oefenen op onrustig gedrag. Mijn consulten worden vergoed door alle zorgverzekeraars.
 10. zoek gelijkgestemde mensen en trek je niets aan van anderen.

Keuzes

 • met wie wil ik sinterklaas vieren. Stel jezelf en het welzijn van je kinderen voorop.
 • Jullie zijn hoogstwaarschijnlijk niet gebaat bij veel pakjesavonden, vele zakken met kado’s, diverse opa’s en oma’s, neefjes en nichtjes en sintfestijnen bij 7 verschillende werkgevers.
 • Bedenk goed waar je wel of niet heen gaat. Wees daar zorgvuldig in. Misschien dat je kind zelf niet wil, of juist overal wel heen wil. Bedenk dat jij als ouder het beste kunt overzien wat goed is voor je kind. Wat anderen of je kind ook verwachten.
 • Overweeg de tv programma’s te minimaliseren. Programma’s als het sinterklaasjournaal wakkeren de onrust aan en verminderen het vertrouwen van een kind met al die gevaren op sinterklaas zijn pad. Dat hoeft niet, sinterklaas komt gewoon. Dat is zeker.
 • welk snoepgoed wel en welk niet?
 • hoeveel kado’s? 

Vergeet vooral niet

het is feest. Niet alles hoeft goed te gaan, sterker nog, hou er maar vast rekening mee dat dat ook niet gaat lukken. Geniet van de dingen die wel goed gaan en bedenk… nog xxx nachtjes slapen dan gaat sinterklaas ge - luk- kig weer naar huis. HOERA!

 

Powerstrips

Young Living Oil

Young Living Oil