Na de kerstvakantie is het drukker dan anders met mama’s die echt uitgeput zijn en zich voornemen zichzelf daar een andere koers in te gunnen. Ik ben plaatsvervangend trots op deze dappere vrouwen.

Ga er maar aan staan, kinderen, werk, eigen wensen en dromen, de waan van alle dag en alles en iedereen die overal wat van vind en jij die je best doet er doorheen te laveren.

Kerst mag fijn zijn. Voor de een is het verbinding, voor de ander is het vertragen. We vieren de terugkeer van het licht, de winterzonnewende, de komst van Jezus of het feit dat de tafel lekker vol staat met hapjes en drankjes. Alles is daarin goed!

En aan die laatste zin hangt eigenlijk mijn belangrijkste punt. Alles is goed! Maar kun jij dat toepassen op jouw kerst? Hoe ziet de ideale kerst eruit voor jou? Wat hebben je kinderen nodig?. Van wat worden jullie blij met elkaar?

Ik hoor je zeggen: “ja maar…we moeten toch, of die en die willen zo graag…” en ik hoor je denken: “hoe hou ik iedereen tevreden?” Nou ik heb nieuws, het antwoord is : NIET!

En ja, dat is eng en nee, het hoeft niet in een week anders, maar liefdevol je grenzen onderzoeken is wel een begin van beter in je vel zitten. Ik heb daar de afgelopen jaren zoveel mooie dingen mee zien gebeuren bij mijn cliënten.

Het hoeft allemaal niet zo perfect, het mag wat minder. Schrap de helft van wat je van plan was, eet iets makkelijks, geef je kinderen minder suiker, doe alsof de kerst een vakantiedag in de zomer is. Met een relaxt ontbijt, een niet te volle dag en speel!

Ooit was jij een kleine meid, met wensen en dromen en nam jij de wereld in je op als een spons. En dat wat zij daar leerde, zag, mocht ervaren, dat gevoel is er nog steeds. Je bent het alleen vergeten, maar ze fluistert wat ze zo graag wil zeggen, of ze schreeuwt wat ze ooit binnen hield. Onze kinderen spiegelen dat wat bij jou nog onbewust leeft, in hun gedrag.

Niet dat dat jouw schuld is, ze laten gewoon heel helder zien waar jouw innerlijke kleine meid nog zo graag aandacht voor wil vragen.

Nah, het is bijna kerst, we maken het niet te moeilijk. Laat mijn woorden op je inwerken en gooi de rust erin. Voor jezelf, en daarmee ook voor je kinderen.

Tot gauw!

PS. Opzoek naar instant rustbrengers? Probeer eens essentiele olie. Young Living heeft kant en klare rollertjes. Stress Away, Peace and Calming of Tranquil. En ze doen wat de naam doet vermoeden. Ik stuur er nog graag een voo rje op! Praktijk@mireilleveninga.nl