Het is een hot item. Vaccins. 

Ooit, nu ruim 18 jaar geleden stond ik waar jij nu staat. Moeder van een peuter, een sterrenkind en een pasgeboren baby. Zij heeft, met haar perfecte lijfje, haar prachtige ogen en haar vurig rode haartjes haar eerste prikjes gehad. Die avond werd ze zo intens ziek dat we naar de eerstehulp moesten. Geschrokken legde ik de arts uit dat ze zo intens ziek geworden was van de prik en ik stelde vragen en vragen en vragen. Het korte samengevatte antwoord was: “dit komt nooit van een vaccin” Het was de start van een lang onderzoek aan mijn kant. Opzoek naar antwoorden, oplossingen. Een reis vol schokkende ontdekkingen, een reis vol mooie oplossingen. Mijn prachtige dochter werd weer gezond. De puzzelstukjes rondom mijn eerste vielen op zijn plaats, ook zij werd weer gezond. 

Ik leerde dat vaccins niet altijd zonder risico’s zijn. Er zijn bijwerkingen en bij sommige kinderen kunnen deze serieus zijn. Ik besloot om mijn kinderen geen vaccins meer  te geven tot ik meer wist en ging klassieke homeopathie studeren. Ons 4e kind kreeg geen enkel vaccin, hij is nu een blakend gezonde puber van 15. -bijna 16-

Inmiddels heb ik honderden ouders bij mogen staan in het helder krijgen van informatie rondom vaccins, zodat zij zelf een wel overwogen keus kunnen maken. Op basis van kennis. Niet op basis van angst.

Vaak enten zij hun kindje later in, of in gedeeltes. Sommige ouders kiezen voor niet inenten. Er is geen standaard, er is ook geen goed of niet goed. Je moet als ouder een keus maken tussen de voordelen en de nadelen van een vaccin. Tussen vertrouwen op een goed afweersysteem of vinden dat het een steuntje nodig heeft. 

De vereniging kritisch prikken geeft al jaren goede informatie rondom vaccins. Natuurlijk je leest er ook de schrijnende verhalen van ouders wiens kind serieus ziek werd na een vaccin en ziek bleef. Alle goede verhalen kun je om je heen zien, het kan ook zijn dat een kind nergens last van heeft tenslotte. Behalve dan misschien continue verkouden , oorpijn, buisjes, eczeem etc… Komt dat van een vaccin?? Het is het onderzoeken waard vind ik.